gebeurtenissen
Blijf op de hoogte en volg Anouk
10 Oktober 2012 | Nederland, Heerlen
Vrijdagmiddag gaan we naar een birthday party in een ander dorp. De zus van Agung, de buurjongen die zichzelf engels heeft geleerd in verband met het bezoek van global exploration, heeft een kindje die 1 jaar wordt vandaag. Vandaar dat er feest is. Om 2 uur vertrekken we vanuit het dorp Tembak. Ik achterop bij Agung en ome Jean met 3 jongetjes op de scooter, 1 voor en 2 achter.
Het is ongeveer een half uurtje rijden, waarbij de ene steile helling (+ afdaling) volgt na de ander. We crossen erdoor heen. Ze zijn hier gewend zo te rijden en gelukkig zit ik bij een van de beste scooterrijders van het dorp achterop. Beetje griezelig, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend. Zo nu en dan moeten we over kleine bruggetjes gemaakt van houten planken, waarbij je denkt dat ze instorten. Ze zijn echter gemaakt van ijzerhout, dit is een van de sterkste soorten hout ter wereld.
Als we aankomen bij het huis blijkt het een grote bijeenkomst. Het lijkt wel alsof het hele dorp aanwezig is, waarvan 90 procent kinderen! Het huis is heel anders dan dat waar wij in Tembak in wonen, het is een modern huisje met veel felle kleuren. Er hangen slingers op, ballonnen en er staan overal nepbloemen. De jarige wordt ook hier gefeliciteerd bij de mama op de arm. Daarna verzameld iedereen zich op de grond, je ziet de vloer niet meer. de hele kamer zit vol met jonge kinderen. Dat had ik nog niet gezegd, het is hier een gewoonte om op de grond te zitten, want stoelen en banken zijn minimaal. Oja en de slippers/schoenen uit voor je het huis binnen gaat, dat hoort er ook bij. Dan komt de verjaardagstaart met kaarsjes. Voordat de taart wordt aangesneden wordt er gebeden. Een vrouw leest voor uit een boekje, het lijkt wel een soort mis. Zowel de jarige als het bezoek worden gezegend met een takje en water. Vervolgens wordt er hard gezongen door de kinderen, je hoort de melodie van bekende verjaardagsliedjes. Op z’n nederlands zingen we mee. Daarna wordt de taart aangesneden en verdeeld.
Nadat iedereen een stukje taart heeft gegeten, moeten we naar de keuken. De kinderen krijgen allemaal een gekleurd plastic zakje. In deze zakjes zit een plastic bakje met een maaltijd, wat drinken, kroepoek en een cakeje. In de keuken wordt het een grote bende, een grote verzameling van kinderen. Allemaal kinderen uit het dorp Tembak waarvan de jarige familie is. We moeten helaas snel vertrekken, want voordat het donker wordt moeten we weer terug zijn in ons dorp....en donker is het hier heel vroeg, stipt om 18.00 uur!
Zondag brengen we een bezoek aan familie van oom Nayau. Hij heeft familie in een dorpje verderop. Weer een rit met de scooter. We gaan hierheen omdat er een aantal mensen ziek zijn in dit dorp. Als we aankomen, blijkt dat de grootvader net gestorven is, een heleboel mensen hebben zich bij het huis verzameld. De grootvader ligt in de woonkamer. In eerste instantie was ik niet van plan naar binnen te gaan, maar er ligt ook nog een ziek kindje in het huis. Als we naar binnen gaan zijn ze de overleden opa net aan het verplaatsen. Het jongetje is 6 jaar en ligt plat op de grond. Vanaf 3 maanden na zijn geboorte is hij opeens sterk achteruit gegaan. De beentjes liggen over elkaar heen, zijn voetjes en handen zijn vergroeid en bij het hoesten komen de beentjes omhoog. Treurig om te zien, dit kindje ligt hier al 6 jaar en kan eigenlijk niets. We maken foto’s om deze naar zuster Andre in Jakarta te sturen en om te kijken of zij iets kan betekenen voor dit jongetje. In het ziekenhuis in Sintang hebben ze aangegeven dat ze niets meer konden doen.
zodra we weer in sintang zijn, zullen we contact opnemen met zuster Andre.
Liefs
22 Oktober 2012 - 12:04
Marthe:
Haha annie heb je nog aan mij gedacht (snor op dat kindje)
mooie foto's an :o ben benieuwd naar je verhalen en je kleur na deze reis ;)
xx